top of page

За перфекта кожа – проверени от нас маски за всеки тип кожа

Кожата е един от най-големите органи на човешкото тяло – тя представлява 5% от общото тегло на тялото.


Кожата се състои от два главни слоя – епидермис и дерма. Под дермата се разполага подкожие, изградено предимно от мастна тъкан с различна изразеност в отделните части на тялото. Клетките на епидермиса образуват белтъчното вещество кератин, което има важно значение за защитната му функция, а също и меланин – пигмент, който предпазва организма от вредното действие на ултравиолетовите лъчи.


От състоянието на епидермиса в голяма степен зависи външния вид на човека. В епидермиса се образуват нови клетки, които заменят старите. С възрастта производството на нови клетки намалява и се забавя процесът на обновяване на кожата. Той не съдържа кръвоносни съдове и се храни чрез дифузия от дермата. Дермата се състои от съединителна тъкан, която съдържа колаген и еластин. От състоянието на тези влакна зависи еластичността на кожата и образуването на старчески бръчки. Междуклетъчните вещества в дермата определят овлажняването на кожата. В нея има много нервни окончания, които осигуряват усещанията за допир и топлина. Дермата съдържа космени торбички, потни жлези, мастни жлези и кръвоносни съдове. Кръвоносните съдове в дермата осигуряват храненето и изхвърлянето на отпадъците на клетките както на дермата, така и на основния слой на епидермиса.





Основни функции на кожата

Кожата има разнообразни функции. Тя предпазва организма от вредните фактори на външната среда, участва в отделянето на отпадни продукти, участва в топлообмяната и регулацията на водния баланс в организма. В нея са разположени голям брой осезателни, температурни и други нервни окончания – тя представлява едно огромно рецепторно поле.


Интересни факти:                   

  1. Повърхността на кожата е между 1,5 и 2 квадратни метра за възрастен човек с телесно тегло около 70 кг.

  2. Всеки квадратен сантиметър се състои от 6 милиона клетки, 5 000 сензорни окончания, 100 потни жлези и 15 мастни жлези.

  3. Между 2 и 3 милиарда кожни клетки се отделят ежедневно.

  4. Клетките на кожата имат и детоксична функция, също като чернодробните клетки.

  5. През кожата могат да се абсорбират различни съставки от локално приложени кремове и лосиони.


Типове кожа

Типът на кожата е предопределен генетично и става ясен около 20-годишна възраст. В зависимост от съдържанието на влага, производството на себум и начина, по който реагира на околната среда, тя може да бъде нормална, суха, мазна, комбинирана или чувствителна.


Нормална кожа

Нормалната кожа има най-малко проблеми. Тя е еластична, гладка и мека, порите са едва забележими, няма белези и изглежда жизнена и здрава.


Суха кожа

Сухата кожа изглежда опъната, загрубяла и бледа, без блясък, със зачервявания или лющене, особено при по-студено или ветровито време. Има по-малка еластичност и признаците на стареене са много по-видими.


Мазна кожа

Поради прекомерното производство на себум, мазната кожа лъщи неестествено, особено в областта на брадата, носа и челото.


Комбинирана кожа

Комбинираната кожа най-често съчетава особеностите на мазната и на сухата кожа. Този тип кожа е най-често срещан и най-труден за справяне.


Чувствителна кожа

Чувствителната кожа е уязвима към почти всеки фактор от околната среда. Тя често се възпалява, сърби, зачервява, подува или е силно алергична.





Малко история

От дълбока древност хората са полагали грижи за кожата на лицето си и са търсели методи и средства да я направят по-свежа и млада. Използвали са различни форми на козметика за разкрасяване и за поддържане на добро здраве.


3 000 г.  пр.н.е. в Египет използвали масла и благовония за подхранване на кожата и за приятен аромат на тялото. Смирна, мащерка, риган, лайка, лавандула, лилия, мента, розмарин, кедър, роза, алое, зехтин, сусамово масло и бадемово масло са основните съставки на повечето благовония, които египтяните използвали.


Египетските жени се гримирали с пигменти, направени от галенит и малахит (ярко зелена каша от медни минерали) за цвят и ясни очертания.


Китайците и японците обикновено използвали ориз на прах, за да направят лицата си бели.


1000 г. пр.н.е. гръцките жени рисували лицата си с оловно белило и нанасяли намачкани черници като руж. Прилагането на изкуствени вежди, изработени от косми на говедо, също било модерно.


100 г. пр.н.е. в Рим мажели пъпките с ечемично брашно и масло.


1300 г. в Англия жените мажели лицата си с яйчен белтък, за да създадат вид на по-бледа кожа.


1400 – 1500 г. в Европа само аристокрацията използва козметика. Италия и Франция били основни центрове за производство на козметика.

Арсеникът понякога се използвал в пудрата за лице, вместо олово.


Съвременната представа за сложни аромати се развива първо във Франция. В началото ароматите се смесвали от природни съставки. По-късно обаче били заместени от химически.


1500-1600 г. европейските жени често се опитвали да избелят кожата си, като използвали разнообразни продукти, включително оловно белило. Английската кралица  Елизабет I използвала бялото олово, с което създавала външен вид, известен като “Маската на младостта”.


Козметиката през 19-ти и началото на 20-ти век

1800 г. било установено, че смесите направени от бяло олово са токсични и водят до физически проблеми, включително тремор на лицето, мускулна парализа и дори смърт, затова оловото било заместено от цинков оксид.





Натурални маски за всеки тип кожа


ЗА НОРМАЛНА КОЖА:


  • Медена маска - Смесват се 2 супени лъжици мед и 1 чаена лъжичка лимонов сок и се намазва лицето. След 20 минути се измива с хладка вода.


МАСКА ЗА МАЗНА И НОРМАЛНА КОЖА:


  • Взимат се 5 парченца пъпеш, малко парче ябълка и една супена лъжица мед. Пасират се, след това се маже лицето и се стои 15-20 минути. Измива се с хладка вода. Маската почиства в дълбочина порите, стяга кожата, омекотява я и има хидратиращо дейсвие!


ЗА СУХА КОЖА:


  • Малка краставица се настъргва на ситно, смесва се с 1 чаша овесено брашно и 1 лъжица кисело мляко. Нанася се върху лицето и се оставя да действа 30 минути. Изплаква се с топла вода.


  • Сърцевината на едно киви се намачква докогато стане на каша. Добавя се една чаена лъжица мед, една супена лъжица портокалов сок и някакво растително масло, една супена лъжица сметана и 1 ч.л. бадеми (стрити в кафемелачка). Смесва се всичко, нанеся се и престоява в продължение на 5 минути. След това се сваля с топъл навлажнен памучен тампон.


  • ¼ банан се смесва с ½ чаша кисело мляко и 1 лъжица мед. Нанася се върху лицето, оставя се да действа 10 минути и се изплаква с топла вода.


  • Морковена маска - 2-3 средни по големина моркова се настъргват на ситното ренде. Смесват се с 1 жълтък, разбъркват се и полученото пюре се нанася на тънък слой на лицето и шията.


  • След 20-25 минути маската се измива с тампон, напоен с топла вода. Процедурата се провежда 1-2 пъти седмично.


  • Меката част от 1/2 авокадо се пюрира и нанася върху лицето и шията. След 30 минути се измива с топла преварена вода.


Най-подходящото време за нанасянето на маски върху лицето е периодът на нарастващата Луна, особено ако тя се намира в Козирог. Именно по това време е най-доброто въздействие на подхранващите вещества върху кожата, както и овлажняващите процедури.


  • Майонезена маска - 1 жълтък се разбива с няколко капки зехтин. След това при непрекъснато бъркане се добавят и няколко капки лимонов сок, както и сок от любим зеленчук или плод. Маската се нанася върху лицето за 15 минути и се измива с топла вода.


  • Ябълково-медена маска - На ситното ренде се настъргва 1 ябълка. Смесват се 1 ч.л. мед и 1 жълтък. Разбъркват се добре и се добавят 1/2 ч.л. зехтин и няколко капки лимонов сок. Маската се нанася върху лицето за 20 минути, след което се измива с топла вода.


ЗА МАЗНА КОЖА:


  • Разбива се 1 яйчен белтък заедно с 2 супени лъжици портокалов сок. След това към сместа се добавят смлени овесени ядки докато се получи гъста каша, която се нанася на лицето. След 15 минути маската се сваля с памучен тампон, напоен със студена вода.


  • Смесва се ½ чаша кисело мляко с 1 лъжица мая докато се получи фина паста. Нанася се върху лицето с кръгови масажни движения и се оставя да действа 5 минути. Изплаква се с топла вода.


  • 2 лъжици овесено брашно се смесват с 1 лъжица сода бикарбонат, добавя се малко вода, за да се получи паста. Нанася се с масажни кръгови движения върху влажна кожа, подобно на скраб за лице. Изплаква се с топла вода.


  • Лимон - Заради киселинността си, лимоновият сок е много ефективен за контролирането на мастната секреция по кожата. Изстисква се 1 лимон и се добавя 2 пъти повече студена вода в него. Нанеся се върху кожата с помощта на памучен тампон. Изчаква се да изсъхне и се измива с хладка вода.


  • Маска с белтък и ракия – смесва се белтъка с 1 чаена лъжичка пресен лимонов сок, 1 чаена лъжичка ракия и 2 супени лъжици сок от краставица. Прилага се върху почистена кожа, докато изсъхне напълно и се измива с хладка вода.


ЗА СМЕСЕН ТИП КОЖА:


  • Бърка се до гладка консистенция малко сок от алое и яйчен жълтък. Маската се нанася върху лицето и шията три пъти в слоеве с интервал от 3 минути. След половин час лицето се измива с топла вода.


  • Маска с тиква - Тиквата е изключително богата на ценни за кожата вещества. Тя съдържа витамини C и E, бета-каротин, който е силен антиоксидант и цинк. Необходими продукти: 2 чаени лъжички варена тиква, ½ чаена лъжичка мед, 1 чаена лъжичка прясно мляко. Смесват се изброените съставки, след което получената смес се нанася върху лицето за 20 минути и после се измива. Ако пък се смеси варена тиква, захар и канела ще се получи напълно натурална ексфолираща маска за лице.


  • Маска с роза и мед - Медът е изключително полезен за смесения тип кожа, защото е силен естествен овлажнител. Със своя подхранващ и хидратиращ ефект киселото мляко също има благоприятно влияние върху кожата. Необходими продукти: Добре накъсани и намачкани листенца от една роза, 1 супена лъжица розова вода, 2/3 супена лъжица кисело мляко, 2/3 супена лъжица мед. Смесват се всичките съставки, след което получената смес се нанася върху лицето за15 минути и после се измива с вода.


  • Маска с праскова - Необходими продукти: 1 узряла праскова, 1 белтък от яйце, 1 супена лъжица заквасена сметана. Смесват се продуктите с помощта на блендер. Получената смес се нанася върху предварително измито лице за 15 минути.


ЗА ЧУВСТВИТЕЛНА КОЖА:


  • Маска за суха и раздразнена кожа:

2 ч.л. пълномаслена извара се смесват с 1 ч.л. сок от ракитник (облепиха). Добавят се 1/2 яйчен жълтък и 1 ч.л. камфорово масло.

Всичко се разбърква добре и се нанася върху лицето за 15 минути. Измива се с тапмон, напоен с топла вода.


  • Маска за чувствителна кожа с овесено брашно: (Тази маска е подходяща и при слънчеви изгаряния)

Съставки: 1 ч.ч. суроватка, ½ ч.ч. овесено брашно


  • За мазна кожа: Добавят се няколко капки лимонов сок


  • За суха кожа: няколко ч.л. мед


Смесват се всички съставки, нанеся се на лицето за 10-15 минути. Изплаква се с хладка вода.


  • Маска от сухо мляко:


Смесват се 1 ч.л. сухо мляко с преварена хладка вода и 1 ч.л. топъл мед. Нанеся се върху лицето и шията за 20 минути.


  • Маска от овес за чувствителна кожа:


Залива се 1 с.л. овес с 3 с.л. топло мляко или вода. Когато овесът набъбне, топлата кашичка се нанася на измито лице за 15-20 минути. След това се изплаква с топла вода. Сварява се 1 с.л. ленено семе с чаша вода. Нанася се още топлата кашичка върху лицето и шията за 20 минути.


ПРИ АКНЕ:


  • Конвенционалната медицина „лекува” повишеното ниво на андрогенните хормони с противозачатъчни таблетки. Наистина по време на приема им се забелязва подобрение на акнето, но то се дължи единствено на това, че синтетичните хормони потискат дейността на половите жлези. След спирането на таблетките и с възстановяването на менструалният цикъл, възпаленията се завръщат с пълна сила, а не рядко състоянието дори се влошава. Много по-мек и дълготраен ефект може да постигнете с някои природни продукти.


  • Чаят от джоджен има хормонорегулиращо действие като намалява нивото на свободния тестостерон. Достатъчно е да се пие няколко дни преди и след овулацията.


  • Тиквеното семе и цинкът не позволяват на тестостерона да се превърне в дехидротестостерон – именно в тази форма хормонът стимулира мастните жлези да произвеждат големи количества себум.


  • Маска с мед и сода - Мажат се засегнатите участъци, стои се 15-тина минути и се измива. Всяка вечер цялото лице или само проблемните зони се намазва с бананова кора. На сутринта лицето се измива с хладка вода. Само след няколко дена ще се забележат положителни резултати.


  • Маска от аспирин - Пет таблетки се счукват на прах и към тях се добавя супена лъжица кисело мляко и мед. Тази маска успокоява и овлажнява лицето. Студената кремообразна консистенция се маже на лицето и се оставя да изсъхне за 10-20 минути. Тя не трябва да се използва от хора с алергия към аспирин или млечни продукти. Или: една таблетка се счуква на прах. После към нея се добавят няколко капчици вода, за да се получи кашичка. Тази кашичка се налага върху акнето. Оставя се да действа само за 3-4 минути и после мястото се изплаква обилно с вода.

Comments


bottom of page