8 екстравагантни аксесоара за красота от миналото

Докато гледа исторически филми, на човек често през главата му минават мисли: просто да бъде там за известно време, сред рицарите “без страх” и сред благородните дами в луксозните зали на кралския дворец. Как са живели хората! Колко изтънчено са се чувствали! Всъщност те не са се чувствали съвсем изтънчено, защото са живеели в отвратителни кални и нехигиенични условия, а това няма как да не е повлияло на модерните предпочитания и изисквания на обитателите на двореца.

В този материал ще видите 8 обичайни аксесоара за красота, използвани от аристократите от 16-18 век, които са неприемливи за съвременния човек.

1. Пръчица-чесалка – срещу бълхи и мишки

Изкусно направените високи прически са добре известни за модната тенденция на 16-18 век. За да запазят странната пирамида на главите си, благородните дами са били готови да спят седейки и да се возят в колесниците коленичили. Разбира се, необходимо е било да се запази скъпото творение на фризьора колкото е възможно по-дълго – поне няколко седмици. В резултат на това, уютният  „купол” ставал дом за въшки, бълхи и дори мишки, които били привлечени от аромата на прах от ориз или пшенично брашно. Ако „наемателите“ се държали шумно, домакинята деликатно почесвала главата си със специална пръчка (костна или метална или игла за плетене), за да не развали прическата си. Такива пръчици могат да се видят например в ръцете на аристократи, които се разхождат в парковете на двореца.

2. Бълхоловка

За уловител на бълхи е била използвана скъпа кожа от животно  (самур и др.), при което муцуната е изкуствена, а краката са украсени със скъпоценни камъни и злато. Като правило благородните дами носели подобен аксесоар за красота на раменете  или на кръста си.

Някои дами са имали „подобрен бълхоуловител” – живо животно (например невестулка, белка, хермелин), който е трябвало да носят навсякъде. Едно малко куче също се е смятало за ефективно средство за защита: при живите бълхоуловители телесната температура е по-висока, което означава, че те са по-привлекателни за паразити, отколкото дама с 36,6 градуса температура…

3. Вежди от кожа от мишка

Френските жени от 18-ти век, по-точно истинските модни жени, са депилирали челото си в областта на веждите, след което са слагали  парчета от кожа на мишка.

4. Защитна торбичка за перука

Както е добре известно, в средновековна Европа, да се изхвърля помия и съдържанието на нощното гърне през прозореца, е било обичайно дело. За да предпазят прическата си, дамите и господата, които са минавали по тесните улички, са носели на косите или перуките си торби от тафта.

Широкополата шапка не била носена, въпреки че е била много по-надеждна.

5. Модни мъжки панталони-шорти на вертикални ивици от плат – в случай на “изненада”

Има версия, че мъжката мода за къси панталони над коляното, отново е свързана с особеностите на средновековното отношение към извършването на естествените нужди. За да бъдем по-точни – с последиците от неправилното хранене. По-конкретно, “късите панталони” на многопластови вертикални ивици, според някои изследователи на историческите костюми, биха могли да предпазят човека от обществено неудобство в случай на стомашно разстройство.

6. Бенки по лицето – за „камуфлаж“

Болести (едра шарка, сифилис и много други), методи за справяне с които се появяват много по-късно (към края на 18-ти век), оставят грозни следи по лицето и тялото. Белези, незарастващи рани, били скривани под дебел слой пудра. А поставените “бенки” (изрязани от черно кадифе) били най-доброто средство за “камуфлаж” на акне и други петна по лицето. Така че очарователното петно на горната устна, нежната буза или на шията, не би могло да бъде средство за съблазняване, а единствено начин да се скрие болестта.

7. Дамска патица – за естествени нужди

Тъй като тоалетната във френските дворци от 17-ти и 18-ти век можела да бъде зад широки, плътни завеси, в ъгъл под стълбите, както и перваза на отворен прозорец, „дамската патица” за осъществявае на естествените нужди, е може би най-хигиеничната опция. Била изработвана от сребро, порцелан и други не по-малко благородни материали и била украсена с рисунки и картини.

Има една забавна история, че името на женска патица е дадено в чест на йезуитски проповедник от времето на Луи XIV – неговите проповеди били толкова дълги, че конгрегацията накрая мислела за спасяването на пикочния мехур, а не на душата си.

8. Подложки за бузи – “кръгообразно повдигане на лицето”

Когато контурът на лицето на аристократка претърпява възрастови промени (с други думи, кожата е увиснала), „затягането” се извършва с помощта на аксесоари, които са поставени зад бузите. Може да са специални подложки, топки или парчета корк. Лицето става наистина закръглено, макар че на дамата ѝ е трудно да говори.

Leave a Reply